Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator Online Add to My AOL

Add to Pageflakes Powered by FeedBurner Subscribe in NewsAlloy

marți, 15 iulie 2008

Ce este ulcerul?

Ulcerul este un crater la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale .
Boala ulceroasa se intilneste la orice virsta, dar incidenta maxima este la tineri.

Ulcerul din tractul digestiv este rezultatul acţiunii pepsinei şi a acidului clorhidric asupra mucoasei digestive. El este de două feluri: ulcer stomacal, denumit adesea şi ulcer gastric, şi ulcer duodenal care apare în duoden, porţiunea intestinală cae mai apropriată de stomac.

CELE 2 TIPURI DE ULCER

Ulcerul duodenal- este cal mai de sîntâlnit tip de ulcer. Apare aproape de două ori mai fercvent la bărbaţi decât la femei, deşi în multe părţi ale Occidentului proporţia pare că s-a inersat.

La bărbaţi, spre deosebire de ulcerul gastric, apariţia ulcerului duodenal se produce într-o perioadă mai timpurie a vieţii, de obicei în jurul vârstei de 25 de ani, maximum până la 45 de ani. La femei, ulcerul duodenal apare mai târziu, de obicei la 45 de ani şi peste. Spre deosebire de ulcerul gastric, cel duodenal nu se malignizează(cancerizează) aproape niciodată.

În sec. al XIX-lea, ulcerul gastric era mult mai frecvent întâlnit decât cel duodenal. În sec. al XX-lea, însă, s-a produs o schimbare, în sensul că incidenţa ulcerului duodenal a depăşit incidenţa celui gastric. Totuşi, se pare că, începând din 1950, s-a înregistrat o scădere a frecvenţei ulcerului duodenal în ţări occidentale ca Marea Britanie şi S. U. A.

Mai există şi deosebiri regionale. De exemplu, în Marea Britanie incidenţa ulcerului duodenal creşte pe măsura înaintării spre Nord. Ea este mai mare în Scoţia decât Anglia de Sud-Est.

Ulcerul gastric

Ulcerul gastric este de circa 4 ori mai puţin fercvent decât cel duodenal. Spre deosebire de aceasta, ulcerul gastric apare mai ales la maturitate şi se poate, uneori, maligniza. Incidenţa lui este ceva mai mare la bărbaţi, iar frecvenţa maximă se înregistrează în jurul vârstei de 55-65.

Se crede, de obicei, că sunt mai susceptibile să facă ulcer gastric persoanele cu calificare modestă sau necalificat...




Trebuie precizat faptul ca nu orice durere abdominala sugereaza ulcer. Discutia cu bolnavul constituie elementul esential in stabilirea diagnosticului. Durerea ulceroasa are caractere tipice. Localizarea durerii este de obicei epigastrica (in 'cosul pieptului'); este de intensitate variabila, de la arsura la torsiune. Una dintre caracteristicile importante este ritmicitatea durerii sau relatia cu alimentatia (cunoscuta drept 'mica periodiciate'). Cu cit ulcerul este situat mai aproape de esofag, cu atit durerea apare mai precoce dupa masa: in cazul ulcerului gastric durerea apare dupa 30-60 de minute de la ingestia de alimente, in cazul ulcerului duodenal la 4-5 ore postprandial: in acest caz durerea imbraca aspect de 'foame dureroasa' si apare cel mai frecvent noaptea, trezind pacientul din somn; acesta relateaza ameliorarea dupa ingestia de alimente. Durerea din ulcerul duodenal spre deosebire de cea din gastrita de exemplu este singura durere abdominala care se amelioreaza dupa ingestia de alimente, astfel bolnavul poate sa isi puna singur diagnosticul! Durerile nu apar dimineata la trezire.
Alte simptome sunt: varsaturile (pot calma durerea, de aceea sunt provocate uneori voluntar de catre bolnav) pirozisul, eructatiile, greturile, constipatia. Pofta de mincare este mentinuta sau chiar crescuta.