Add to Google Reader or Homepage Subscribe in NewsGator Online Add to My AOL

Add to Pageflakes Powered by FeedBurner Subscribe in NewsAlloy

duminică, 18 mai 2008

Papadia


Papadia frunzele, care se recolteaza primavara (mai-august). Primavara au cantitatea cea mai mare de principii active: tijele (se recolteaza in timpul infloririi), radacinile se recolteaza primavara devreme (martie-mai) sau toamna (septembrie-noiembrie), intreaga planta impreuna cu radacinile, fara flori si fara fructificatii, se recolteaza primavara inainte sau in timpul formarii bobocilor florali, in lunile aprilie-septembrie. In aceasta perioada, adica primavara inainte de inflorire, planta are cea mai mare cantitate de latex.
Datorita acestor calitati, ea se foloseste in unele boli ale ficatului, deoarece mareste secretia biliara, normalizeaza circulatia sangelui, mareste pofta de mancare in perioadele convalescenta, etc

Foarte bogata în fibre vegetale, papadia împiedica activ asimilarea nedorita a zaharului si faciliteaza evacuarea materiilor fecale.
Sub forma de salata sau bautura, papadia este un remediu excelent! Dar si frunzele si radacinile, asociate, ocupa un loc de cinste în farmacopeea populara. Decoct pentru scaderea valorii colesterolului: se fierb 15 g de frunze si 15 g de radacini într-un litru de apa, timp de 30 de minute. Se strecoara. Se bea câte o cana, cu cinci minute înaintea meselor principale.

Florile galbui, atat de raspandite, pot fi folosite si ele la prepararea dulcetii. Pentru dulceata se aduna circa 400 de flori de papadie care se lasa in apa rece timp de o zi. Dupa ce au fost bine spalate, florile se amesteca cu o lingura de sare de lamaie, sau 2 lamai taiate marunt, inclusiv coaja. Amestecul respectiv se toarna intr-un vas de 0,5 litri plin cu apa clocotita, dupa care totul se fierbe timp de 15 minute. Fiertura respectiva, radacina, se strecoara, i se adauga 1 kg zahar si se fierbe din nou pana se obtine o zeama de dulceata asemanatoare ca densitate si gust cu mierea de albine.

Strugurii


Strugurii au un continut mare de vitamine:B1,B2, C, A, K, PP si B6. Consumul de struguri e eficace in afectiunile ficatului, inimii, gastrointenstinale, rinichi si bolile de nutritie.Sunt recomandati si pentru reumatism, anemii, guta si surmenaj.
Strugurii sunt o rezerva in miniatura de saruri minerale:potasiu, fosfor, calciu, fier, acizi organici si betacaroten.
Strugurii te ajuta sa scapi de cateva kilograme in plus.
Timp de una sau doua zile pe saptamana, mananca numai struguri proaspeti, in jur de 1-2 kilograme pe zi. Dar doar in cazul in care nu ai probleme cu glicemia crescuta.
Se zdrobesc boabele si cu un tampon de vata se umezeste usor pielea fetei. Se lasa sa actioneze doua sau trei minute pentru un ten stralucitor.
Tenul este remineralizat, devine mai stralucitor, catifelat si se previne aparitia ridurilor.
Strugurii au capacitatea de a ajuta organismul sa elimine toxinele acumulate din alimentatia nesanatoasa si stresul zilnic.
Pentru mentinerea elasticitatii si frumusetii pielii se poate face odata la trei zile un masaj usor cu suc de struguri.





Chiftelute marinate


Ingrediente:
-1 kg de carne tocata
-o legatura de marar
-o legatura de ceapa verde
-3 oua
-sare
-piper
-4linguri de pasta de tomate
-o legatura de usturoi verde

Mod de preparare:
Amestecati carnea tocata, ouale, ceapa, mararul, sare, piper si faceti chiftelutele dupa bunul plac..mai mari, mai micute si rotunde...apoi le puneti la prajit.
Dupa ce a-ti terminat de prajit toate chiftelutele se face sosul din usturoi, pasta de tomate si apa..condimentati sosul cu piper si sare...puneti chiftelutele in sos si lasati-le sa fiarba..circa 10 minute la foc mic..
Le puteti adauga si un piureu de cartofi!
Pofta buna!